Wino, dobra kuchnia, relaks
Zupa cebulowa PDF Drukuj Email

100 g sera żółtego gruyere pokrojonego na kawałki
400 g cebuli pokrojonej na połówki
30 g masła
100 g wytrawnego białego wina
600 g wody
2 kostki bulionu wołowego
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 bagietka

  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć ser, rozdrobnić – 8 sek., obr. 6, przeÅ‚ożyć do innego naczynia
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć cebulÄ™, rozdrobnić – 5 sek., obr. 5
  • dodać masÅ‚o i wino, dusić – 10 min, obr. soft, temp. 100 st.
  • dodać wodÄ™, kostki bulionowe, liść laurowy i tymianek, gotować – 30 min, obr. soft, 100 st.
  • bagietkÄ™ pokroić na kromki i opiec z obu stron na suchej patelni, posypać rozdrobnionym serem, zapiec w piekarniku aż ser zacznie siÄ™ topić
  • przelać zupÄ™ do miseczek, do każdej wÅ‚ożyć grzankÄ™ i posypać resztÄ… sera


Uwaga: ser gruyere można zastąpić ementalerem.

 
All Days362050
Użytkowników: 0
Gości: 6
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™